Det är inte bara golv, väggar och ytor i ett hem som kan bli smutsiga. Allt för ofta glömmer man bort sina fönster, vilket kan ge ett helt hem ett tråkigt och dammigt intryck. Fönster som ligger i marknivå eller i storstäder drabbas oftare av damm, vilket gör att fönsterna behöver ses efter oftare än vanligt.

Att putsa fönster kan faktiskt vara riktigt kul och resultatet blir ett rent och fräscht hem där du enkelt kan se ut. Redan från start bör man glömma allt vad färdiga fönsterputsmedel heter och istället välja varmt vatten med diskmedel i. Även professionella fönsterputsare använder med fördel denna typ av rengöringsmedel, eftersom det inte lämnar några ränder och tar effektivt bort smuts och fett från fönsterna. Medlet finns tillgängligt i de allra flesta hem och är annars en mycket billig produkt att inhandla.

En annan viktig punkt är att se till att man har en fönsterputsskrapa nära till hands. Visst går det ibland bra att använda sig av en trasa, men det är inte ovanligt att trasan snabbt blir smutsig och fönsterna därmed flammiga. Se till att din fönsterskrapa är av bra kvalitet och att den är ordentligt rengjord innan användning. Det bör heller inte finnas några skador på gummit, eftersom detta kan orsaka fula repor på dina fönster.

En ordentlig rengöring av fönsterna inkluderar även insidan av fönstret. Moderna fönster brukar ha tre olika glas, en mot insida av hemmet, ett utåt och ett isolerglas emellan. För att komma åt detta glas kan man öppna fönstret på mitten. Ibland behöver man använda sig av en skruvmejsel för att få upp fönstret, medan andra öppnas med hjälp av haspar. Se till att fönstret får torka ordentligt innan du stänger rutorna igen. Om fukt finns kvar är det lätt att kondens uppstår, vilket kan få svårt att torka om ingen luft finns tillgänglig.